459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Minerál jód, I

Úloha jódu v našem těle

Štítná žláza vytváří hormony tyroxin, trijodtyronin. Tyto hormony zvyšují spalování živin v našich buňkách (vzniká více energie a tepla), zvyšují počet mitochondrií (ve kterých probíhá tvorba energie) a též zvyšují tvorbu bílkovin.

Nadbytek jódu

K nadbytku jódu může dojít jedině předávkováním potravními doplňky s tímto prvkem.

Příznaky jsou rýma, kašel, zvýšená teplota, kožní vyrážky a záněty.

Nedostatek jódu

Příčiny

K nedostatku jódu dochází především v zemích, kde je nízká konzumace potravin z mořských zdrojů, či u užívání tyreostatika (tlumí štítnou žlázu, čímž snižují využití jódu z potravy).

Strumigeny (brokolice, kapusta, kedlubny, křen, květák, rukola, růžičková kapusta, ředkev, ředkvičky, salát, zelí, Horčice) snižující využití minerálu jódu z potravy. Mmohou způsobit až sníženou funkci štítné žlázy.

Příznaky

Snížená funkce štítné žlázy, nebo její zvětšení (struma, vole). Sníženou funkci doprovází únava, zácpa, otoky, zpomalenost, spavost, zvýšení váhy, zimomřivost, bušení srdce, poruchy menstruace, suchá kůže, padání vlasů. Dalšími příznaky u dospělých jsou mužská i ženská neplodnost, snížení inteligence, potrat. Nedostatek jódu zvyšuje riziko rakoviny štítné žlázy, žaludku, prsu.

U dětí může nedostatek jódu způsobit poruchy růstu, mentálního vývoje.

Zdroje jódu

Dnes je jedlá sůl obohacována o jód, což dle odborníků plně pokrývá naši potřebu jódu. Další zdroje jsou pochopitelně mořské ryby a další živočichové, ale i mořské řasy.

Problém může nastat při přílišné konzumaci brukvovité zeleniny (hořčice, křen, kapusta, zelí, květák, brokolice, kedlubna, vodnice, ředkvičky, hlávkový salát), která obsahuje tzv. strumigeny, které znemožňují využití jódu štítnou žlázou.

Z toho plyne: Zařaďte do své stravy pravidelnou konzumaci mořských řas, např. v sypané formě na závěr vaření.

Potraviny

Byliny a houby

Sdílení