Minerál měď, Cu
Úloha mědi v našem těle
Měď má svou přítomností v enzymech antioxidační účinky, pomáhá spalovat živiny na energii, vstřebávat a zabudovávat železo do červených krvinek, je důležitá pro tvorbu kolagenu, elastinu (cévní stěny, kůže, atd.) a melaninu (kůže).
Skladuje se v játrech. Před znehodnocením (oxidací) jí chrání antioxidační vit. C.
Nadbytek mědi
Nadbytek mědi je u nás ojedinělý. Způsobit jej může Wilsonova choroba, měděné nádobí, měděné vodovodní potrubí, insekticidy na hubení hmyzu.
Wilsonova choroba je snížené vylučování mědi do žluči (z těla ven), může způsobit hemolytickou anémii, cirhózu jater, sníženou funkci příštítných tělísek.
Možné příznaky jsou bolest břicha, potíže s trávením, průjem až zvracení, snížené vstřebávání zinku.
Nedostatek mědi
Příčiny
- nedostatečný příjem mědi stravou
- nadužívání železa, zinku, vit. C (snižují vstřebávání mědi)
Příznaky
Únava, průjem, snížená imunita, řídnutí kostí, osteoporóza, blednutí a padání vlasů, chlupů, vyrážka, svědění kůže, mužská i ženská neplodnost, anémie, chudokrevnost, zvýšený cholesterol, nižší tvorba inzulinu slinivkou břišní, u dětí zpomalený růst a poruchy vývoje orgánů.
Zdroje mědi
Není na místě psát, v čem je kolik mědi, ani nějak její příjem sledovat. Konzumujete-li celozrnné obiloviny, luštěniny, brambory a čerstvou listovou zeleninu, houby, nemusíte mít obavu z nedostatku mědi. A pokud byste přeci jen měli, postačí si udělat zeleninový salát v měděné nádobě, nebo míchat měděnou lžící a dle chuti pokapat octem či šťávou z citrusů (tím se uvolní měď z nádobí do pokrmu).
Potraviny
- maso (vnitřnosti)
- vejce
- ovoce (maliny)
- houby
- kvasnice, kvásek, droždí