Minerál zinek, Zn
Úloha zinku v našem těle
Zinek má svou přítomností v enzymech antioxidační účinky, zlepšuje imunitní systém, pomáhá vstřebávat vit. A, vit. B2, pomáhá zabudovávat železo do červených krvinek, důležitý pro tvorbu inzulinu ve slinivce břišní a dělení buněk (syntéza DNA a tvorba bílkovin buňky), zinek je též důležitý pro činnost vaječníků a varlat.
Nadbytek zinku
Příčiny
- nepřiměřený jednorázový či dlouhodobý příjem zinku ve formě doplňků stravy
Příznaky
Užíváním se může objevit bolest břicha, potíže s trávením, průjem až zvracení.
Nedostatek zinku
Příčiny
- nedostatek zinku ve stravě, nebo špatná strava, alkohol
- léky na snížení překyselení žaludku (antacida)
- užívání až nadužívání doplňků stravy s obsahem vápníku, železa, mědi, kyseliny listové, fosforu (snižují vstřebávání zinku)
- cirhóza jater, cukrovka
Příznaky
Únava, popraskaná suchá kůže, špatné hojení ran, vyrážka, svědění kůže, akné, lámání, třepení nehtů, padání vlasů, nechutenství, snížená imunita, zhoršení zraku, šeroslepost, poruchy paměti, mužská i ženská neplodnost, zvýšený cholesterol.
Vyšší riziko zvětšení prostaty, aterosklerózy, cukrovky.
U dětí se může objevit porucha růstu a zpomalený vývoj pohlavních orgánů.
Zdroje zinku
Na zinek jsou bohaté celozrnné obiloviny, naopak bílá pšeničná mouka či bílá rýže obsahují minerálu mnohem méně. Další zdroje jsou luštěniny, vaječný žloutek, tvrdé sýry, maso, ryby, játra, semena a ořechy.
Vstřebávání zinku lze zlepšit společnou konzumací s vit. A, vit. E, vit. B6.
Jak je uvedeno ve výčtu zdrojů zinku, můžeme jej nalézt v řadě základních potravin a neměli bychom se tedy setkat s jeho nedostatkem. Bohužel u zinku je zmiňováno jeho navázání na další části potravy:
Zhoršené vstřebávání způsobují potraviny obsahující fytovou kyselinu (obiloviny, luštěniny, pečivo, které neprošlo plnohodnotným zráním těsta), šťavelany, neboli oxaláty (čokoláda, špenát, reveň, čaj, kakao, fazole, červená řepa) a nadbytek vlákniny (váže v sobě zinek). Přemíra doplňků stravy, s obsahem vápníku, železa, mědi, kyseliny listové (vhodné užívat v jiný čas než zinek).
Z toho plyne: Konzumovat celozrnné obiloviny, v případě zinku je ideální kváskový chléb.
Potraviny
- obiloviny (amarant, laskavec, jáhly, ječmen, kukuřice, oves, pohanka, pšenice, quinoa, merlík, rýže, teff, žito)
- luštěniny, tedy cizrna, římský hrách, čočka, fazole (různé druhy), hrách, sója (tofu, tempech, natto, miso)
- vejce
- kvasnice, kvásek, droždí
- ořechy, semena (arašídy, dýňová semínka, kešu, konopná semínka, lískové oříšky, makadamové ořechy, mák, mandle, para ořechy, pekanové ořechy, piniové ořechy, pistácie, sezamová semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy)
- za studena lisovaný dýňový olej
- zelenina (fazole)
- maso (hovězí, vnitřnosti)
- řasy
- kakao