459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Vitamin B1, tiamin

Úloha vitaminu B1 v našem těle

Patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, tělo je buď využije, nebo rozpuštěné ve vodě vyloučí močí. Z toho plyne, že nehrozí jejich předávkování z potravy, ale naopak je třeba jejich každodenní příjem ve stravě.

Tiamin je součástí enzymů, které:

  • umožňují štěpit cukry (sacharidy) a bílkoviny (proteiny) na energii
  • pomáhají vytvářet energeticky bohaté molekuly pro syntézu zásobních a stavebních látek
  • umožňuje syntézu stavebních (cukerných) složek u naší DNA

Z uvedeného plyne, že tiamin má vliv na každou buňku našeho těla a nejvíce je vidět jeho přínos u buněk, které potřebují více energie (nervový systém, svaly, srdce). Též buňky, které hojně rostou a dělí se (růst u dětí, krvetvorba v kostní dřeni). Jeho přítomnost ve stravě zlepšuje vstřebávání hořčíku z trávicí soustavy.

Nedostatek vitaminu B1

Příčiny nedostatku vitaminu B1

Příznaky nedostatku vitaminu B1

Únava, nechutenství, zácpa, ztráta hmotnosti, deprese, podrážděnost, poruchy soustředění, paměti, bolest a úbytek svalů, brnění končetin, otoky nohou, bušení srdcetachykardie, poruchy nervů.

Nedostatek vitaminu B1 je též nazýván jako nemoc beri-beri.

Zdroje vitaminu B1

Na vitamin B1 jsou bohaté celozrnné obiloviny, naopak bílá pšeničná mouka či bílá rýže obsahují vitaminu mnohem méně. Další zdroje jsou luštěniny, vaječný žloutek, pivovarské kvasnice, droždí, semena, ořechy, vepřové maso, v menší míře i zelenina.

Z uvedených zdrojů plyne, že tiamin je zastoupen v celé šíři potravin, rozhodující však je zpracování potravin: Smažení, vaření, dušení snižuje obsah vitaminu až na polovinu.

Z toho plyne: Konzumace celozrnných obilovin, výrobky z nich, a syrová či krátce restovaná zelenina.

zdroje

Potraviny

Byliny a houby

Sdílení