Vitamin B1, tiamin
Úloha vitaminu B1 v našem těle
Patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, tělo je buď využije, nebo rozpuštěné ve vodě vyloučí močí. Z toho plyne, že nehrozí jejich předávkování z potravy, ale naopak je třeba jejich každodenní příjem ve stravě.
Tiamin je součástí enzymů, které:
- umožňují štěpit cukry (sacharidy) a bílkoviny (proteiny) na energii
- pomáhají vytvářet energeticky bohaté molekuly pro syntézu zásobních a stavebních látek
- umožňuje syntézu stavebních (cukerných) složek u naší DNA
Z uvedeného plyne, že tiamin má vliv na každou buňku našeho těla a nejvíce je vidět jeho přínos u buněk, které potřebují více energie (nervový systém, svaly, srdce). Též buňky, které hojně rostou a dělí se (růst u dětí, krvetvorba v kostní dřeni). Jeho přítomnost ve stravě zlepšuje vstřebávání hořčíku z trávicí soustavy.
Nedostatek vitaminu B1
Příčiny nedostatku vitaminu B1
- nadměrná konzumace alkoholu, kofeinu, kouření
- převážně sacharidová strava (aby tělo mohlo využít všechny sacharidy, potřebuje více vitaminu B1)
- v těhotenství a kojení pochopitelně žena potřebuje více tiaminu
- léky (antibiotika, antikoncepce, antacida)
Příznaky nedostatku vitaminu B1
Únava, nechutenství, zácpa, ztráta hmotnosti, deprese, podrážděnost, poruchy soustředění, paměti, bolest a úbytek svalů, brnění končetin, otoky nohou, bušení srdce až tachykardie, poruchy nervů.
Nedostatek vitaminu B1 je též nazýván jako nemoc beri-beri.
Zdroje vitaminu B1
Na vitamin B1 jsou bohaté celozrnné obiloviny, naopak bílá pšeničná mouka či bílá rýže obsahují vitaminu mnohem méně. Další zdroje jsou luštěniny, vaječný žloutek, pivovarské kvasnice, droždí, semena, ořechy, vepřové maso, v menší míře i zelenina.
Z uvedených zdrojů plyne, že tiamin je zastoupen v celé šíři potravin, rozhodující však je zpracování potravin: Smažení, vaření, dušení snižuje obsah vitaminu až na polovinu.
Z toho plyne: Konzumace celozrnných obilovin, výrobky z nich, a syrová či krátce restovaná zelenina.
zdroje
Potraviny
- obiloviny (amarant, laskavec, jáhly, ječmen, kukuřice, oves, pohanka, pšenice, quinoa, merlík, rýže, teff, žito)
- luštěniny, tedy cizrna, římský hrách, čočka, fazole (různé druhy), hrách, sója (tofu, tempech, natto, miso)
- vejce
- kvasnice, kvásek, droždí
- ořechy, semena (arašídy, chia semínka, jedlé kaštany, kešu, konopná semínka, kustovnice, lískové oříšky, makadamové ořechy, mák, mandle, para ořechy, pekanové ořechy, piniové ořechy, pistácie, sezamová semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy)
- zelenina (celer, fazole, fenykl, hrášek, paprika, petržel)
- pivo
- maso
- mléčné výrobky (syrovátka)
- med
- ocet
- kakao
Byliny a houby
- Acai Berry, Akantopanax, Artyčok, Atraktylis
- Bahnička, Bér, Bob, Boltcovitka (ucho Jidášovo)
- Caigua, Cedrát, Cesmína, Cukrová třtina
- Čepelatka, Černucha
- Dymnivka
- Hlíva ústřičná, Hloh, Houževnatec jedlý
- Chlorela, Choroš
- Jahodník, Jakon, Jetel
- Lagenarie, Liči, Lukuma
- Maiz Morado, Maka, Marsdénie, Meloun, Mladý ječmen, Mochyně peruánská, Moringa olejodárná, Morušovník
- Opuncie
- Panela, Papája, Perila, Pomerančovník
- Rákos, Rezavec šikmý
- Řeřicha
- Smilax lékařský, Spirulina
- Šrucha
- Tykev, Tykev muškátová, Typhonie
- Višeň japonská
- Žampion
Může pomoci u těchto nemocí
Cévní mozková příhoda, mrtvice mozku, roztroušená skleróza, premenstruační syndrom, zhoršení hmatu, kožního citu, klíšťová encefalitida, alkoholové delirium.