Vitamin B3, niacin
Úloha vitaminu B3 v našem těle
Patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, tělo je buď využije, nebo rozpuštěné ve vodě vyloučí močí. Z toho plyne, že nehrozí jejich předávkování z potravy, ale naopak je třeba jejich každodenní příjem ve stravě.
Niacin pomáhá rozkládat živiny (cukrů, tuků, proteinů) za vniku energie v našich buňkách (součást NAD a NADP koenzymů).
Tento vitamin je aktivován vitaminem B2. Jeho působením jej můžeme zařadit mezi hypolipidemika.
Nedostatek vitaminu B3
Příčiny nedostatku vitaminu B3
- nadměrná konzumace alkoholu
- v těhotenství a kojení pochopitelně žena potřebuje více niacinu
- Léky
Příznaky nedostatku vitaminu B3
Bolestivá, podrážděná kůže, pálení kůže, přecitlivělost na světlo, vyrážky, ekzémy, bolestivost jazyka a dutiny ústní, únava, snížená imunita, trávicí potíže, bolest břicha, průjem, ztráta hmotnosti.
Pokročilé stádium doprovází poškození nervů, bolest hlavy, podrážděnost, zmatenost, deprese, nespavost, snížení intelektu.
Nedostatek vitaminu B3 je též nazýván jako nemoc pelagra.
Zdroje vitaminu B3
Vitamin B3 si dokáže tělo v menší míře syntetizovat samo.
Na vitamin B3 jsou bohaté celozrnné obiloviny, naopak bílá pšeničná mouka či bílá rýže obsahují vitaminu mnohem méně. Další zdroje jsou luštěniny, vaječný žloutek, pivovarské kvasnice, droždí, zelenina, brambory, ovoce, ořechy, houby, maso, ryby, káva.
Z uvedených zdrojů plyne, že niacin je zastoupen v celé šíři potravin, rozhodující však je zpracování potravin. Obsah vitaminu snižuje především vyluhování (vylití vody z těstovin, brambor, rozmrazování).
Potraviny
- obiloviny (amarant, laskavec, jáhly, ječmen, kukuřice, oves, pohanka, pšenice, quinoa, merlík, rýže, teff, žito)
- luštěniny, tedy cizrna, římský hrách, čočka, fazole (různé druhy), hrách, sója (tofu, tempech, natto, miso)
- vejce
- kvasnice, kvásek, droždí
- ořechy, semena (arašídy, chia semínka, jedlé kaštany, kešu, lískové oříšky, makadamové ořechy, mandle, para ořechy, piniové ořechy, pistácie, sezamová semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy)
- zelenina (brambory, fazole, fenykl, hrášek)
- pivo
- ovoce (avokádo, broskve, datle)
- houby
- maso
- med
- kakao
Byliny a houby
Může pomoci u těchto nemocí
Premenstruační syndrom, zhoršení hmatu, kožního citu, alkoholové delirium.