459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Vitamin B3, niacin

Úloha vitaminu B3 v našem těle

Patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, tělo je buď využije, nebo rozpuštěné ve vodě vyloučí močí. Z toho plyne, že nehrozí jejich předávkování z potravy, ale naopak je třeba jejich každodenní příjem ve stravě.

Niacin pomáhá rozkládat živiny (cukrů, tuků, proteinů) za vniku energie v našich buňkách (součást NAD a NADP koenzymů).

Tento vitamin je aktivován vitaminem B2. Jeho působením jej můžeme zařadit mezi hypolipidemika.

Nedostatek vitaminu B3

Příčiny nedostatku vitaminu B3

Příznaky nedostatku vitaminu B3

Bolestivá, podrážděná kůže, pálení kůže, přecitlivělost na světlo, vyrážky, ekzémy, bolestivost jazyka a dutiny ústní, únava, snížená imunita, trávicí potíže, bolest břicha, průjem, ztráta hmotnosti.

Pokročilé stádium doprovází poškození nervů, bolest hlavy, podrážděnost, zmatenost, deprese, nespavost, snížení intelektu.

Nedostatek vitaminu B3 je též nazýván jako nemoc pelagra.

Zdroje vitaminu B3

Vitamin B3 si dokáže tělo v menší míře syntetizovat samo.

Na vitamin B3 jsou bohaté celozrnné obiloviny, naopak bílá pšeničná mouka či bílá rýže obsahují vitaminu mnohem méně. Další zdroje jsou luštěniny, vaječný žloutek, pivovarské kvasnice, droždí, zelenina, brambory, ovoce, ořechy, houby, maso, ryby, káva.

Z uvedených zdrojů plyne, že niacin je zastoupen v celé šíři potravin, rozhodující však je zpracování potravin. Obsah vitaminu snižuje především vyluhování (vylití vody z těstovin, brambor, rozmrazování).

Potraviny

Byliny a houby

Sdílení