459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Vitamin B5, kyselina pantotenová

Úloha vitaminu B5 v našem těle

Patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, tělo je buď využije, nebo rozpuštěné ve vodě vyloučí močí. Z toho plyne, že nehrozí jejich předávkování z potravy, ale naopak je třeba jejich každodenní příjem ve stravě.

Kyselina pantotenová pomáhá rozkládat, trávit i syntetizovat živiny pro naše buňky (je součásti koenzymu A) a dále je součástí enzymu tvořícího mastné kyseliny (a z nich tuky nutné pro fungování buněčných membrán či jako živiny při hladovění).

Nedostatek vitaminu B5

Příčiny nedostatku vitaminu B5

Příznaky nedostatku vitaminu B5

Únava, podrážděná kůže, nespavost, snížená imunita, bolest břicha, nevolnost, zvracení, bolest hlavy, deprese.

Zdroje vitaminu B5

Na vitamin B5 jsou bohaté celozrnné obiloviny, naopak bílá pšeničná mouka či bílá rýže obsahují vitaminu mnohem méně. Další zdroje jsou luštěniny, vejce, pivovarské kvasnice, droždí, ořechy, maso, ryby, zelenina, ovoce.

Z uvedených zdrojů plyne, že niacin je zastoupen v celé šíři potravin, rozhodující však je zpracování potravin. Obsah vitaminu významně snižuje vaření, pečení, smažení i vyluhování (vylití vody z těstovin, brambor, rozmrazování).

Potraviny

Byliny a houby

Může pomoci u těchto nemocí

Vysoký cholesterol, špatné hojení ran, premenstruační syndrom, zhoršení hmatu, kožního citu, alkoholové delirium.

Známý je Panthenol, který se v těle přemění na kyselinu pantotenovou.

Tento vitamin lze svým působením zařadit mezi epitelizancia a granulancia.

Sdílení