Vitamin B5, kyselina pantotenová
Úloha vitaminu B5 v našem těle
Patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, tělo je buď využije, nebo rozpuštěné ve vodě vyloučí močí. Z toho plyne, že nehrozí jejich předávkování z potravy, ale naopak je třeba jejich každodenní příjem ve stravě.
Kyselina pantotenová pomáhá rozkládat, trávit i syntetizovat živiny pro naše buňky (je součásti koenzymu A) a dále je součástí enzymu tvořícího mastné kyseliny (a z nich tuky nutné pro fungování buněčných membrán či jako živiny při hladovění).
Nedostatek vitaminu B5
Příčiny nedostatku vitaminu B5
- nadměrná konzumace alkoholu
- cukrovka, malabsorpční syndrom
- léky (antikoncepce)
Příznaky nedostatku vitaminu B5
Únava, podrážděná kůže, nespavost, snížená imunita, bolest břicha, nevolnost, zvracení, bolest hlavy, deprese.
Zdroje vitaminu B5
Na vitamin B5 jsou bohaté celozrnné obiloviny, naopak bílá pšeničná mouka či bílá rýže obsahují vitaminu mnohem méně. Další zdroje jsou luštěniny, vejce, pivovarské kvasnice, droždí, ořechy, maso, ryby, zelenina, ovoce.
Z uvedených zdrojů plyne, že niacin je zastoupen v celé šíři potravin, rozhodující však je zpracování potravin. Obsah vitaminu významně snižuje vaření, pečení, smažení i vyluhování (vylití vody z těstovin, brambor, rozmrazování).
Potraviny
- obiloviny (amarant, laskavec, jáhly, ječmen, kukuřice, oves, pohanka, pšenice, quinoa, merlík, rýže, teff, žito)
- luštěniny, tedy cizrna, římský hrách, čočka, fazole (různé druhy), hrách, sója (tofu, tempech, natto, miso)
- vejce
- kvasnice, kvásek, droždí
- ořechy, semena (arašídy, chia semínka, jedlé kaštany, kešu, lískové oříšky, makadamové ořechy, mák, mandle, para ořechy, pekanové ořechy, piniové ořechy, pistácie, sezamová semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy)
- zelenina (fazole, fenykl, hrášek, špenát)
- maso
- med
- kakao
Byliny a houby
Může pomoci u těchto nemocí
Vysoký cholesterol, špatné hojení ran, premenstruační syndrom, zhoršení hmatu, kožního citu, alkoholové delirium.
Známý je Panthenol, který se v těle přemění na kyselinu pantotenovou.
Tento vitamin lze svým působením zařadit mezi epitelizancia a granulancia.