459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Vitamin B6, pyridoxin

Úloha vitaminu B6 v našem těle

Patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, tělo je buď využije, nebo rozpuštěné ve vodě vyloučí močí. Z toho plyne, že nehrozí jejich předávkování z potravy, ale naopak je třeba jejich každodenní příjem ve stravě.

Vitamin B6 je součástí enzymů, které rozkládají (spalují) aminokyseliny za vzniku energie a též je přítomen v enzymu, jenž štěpí zásobní cukr glykogen na glukózu.

Jednoduše řečeno: vitamin B6 umožňuje vyrábět energii z proteinů a cukrů.

Působí močopudně (diuretika), zlepšují mozkové funkce (kognitiva a nootropika). Jeho přítomnost ve stravě zlepšuje vstřebávání hořčíku z trávicí soustavy. Tento vitamin je aktivován vit. B2, zlepšuje vstřebávání zinku, snižuje vedlejší účinky antidepresiv (sucho v ústech, poruchy močení).

Zdroje vitaminu B6

Na vitamin B6 jsou bohaté celozrnné obiloviny, naopak bílá pšeničná mouka či bílá rýže obsahují vitaminu mnohem méně. Další zdroje jsou luštěniny, vejce, pivovarské kvasnice, droždí, semena, ořechy, maso, ryby, v menší míře i zelenina (zejména zelí, kapusta, brambory, špenát).

Z uvedených zdrojů plyne, že pyridoxin je zastoupen v celé šíři potravin, rozhodující však je zpracování potravin. Obsah vitaminu významně snižuje vyluhování (vylití vody z těstovin, brambor, rozmrazování) a dlouhodobé skladování.

Z toho plyne: Minimalizovat ztráty výluhem a dát přednost čerstvým potravinám před trvanlivými.

Potraviny

Byliny a houby

Sdílení