Vitamin B6, pyridoxin
Úloha vitaminu B6 v našem těle
Patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, tělo je buď využije, nebo rozpuštěné ve vodě vyloučí močí. Z toho plyne, že nehrozí jejich předávkování z potravy, ale naopak je třeba jejich každodenní příjem ve stravě.
Vitamin B6 je součástí enzymů, které rozkládají (spalují) aminokyseliny za vzniku energie a též je přítomen v enzymu, jenž štěpí zásobní cukr glykogen na glukózu.
Jednoduše řečeno: vitamin B6 umožňuje vyrábět energii z proteinů a cukrů.
Působí močopudně (diuretika), zlepšují mozkové funkce (kognitiva a nootropika). Jeho přítomnost ve stravě zlepšuje vstřebávání hořčíku z trávicí soustavy. Tento vitamin je aktivován vit. B2, zlepšuje vstřebávání zinku, snižuje vedlejší účinky antidepresiv (sucho v ústech, poruchy močení).
Nedostatek vitaminu B6
Příčiny nedostatku vitaminu B6
- léky (antikoncepce, diuretika, estrogeny, glukokortikoidy)
Příznaky nedostatku vitaminu B6
Únava, popraskaná suchá kůže, svalové křeče, anémie, chudokrevnost, snížená imunita, poruchy nervů, padání vlasů, akné, bolest hlavy, deprese, trávicí potíže, závratě, zánět spojivek, špatné hojení ran, podrážděnost, poruchy paměti, bolest zápěstí.
Zdroje vitaminu B6
Na vitamin B6 jsou bohaté celozrnné obiloviny, naopak bílá pšeničná mouka či bílá rýže obsahují vitaminu mnohem méně. Další zdroje jsou luštěniny, vejce, pivovarské kvasnice, droždí, semena, ořechy, maso, ryby, v menší míře i zelenina (zejména zelí, kapusta, brambory, špenát).
Z uvedených zdrojů plyne, že pyridoxin je zastoupen v celé šíři potravin, rozhodující však je zpracování potravin. Obsah vitaminu významně snižuje vyluhování (vylití vody z těstovin, brambor, rozmrazování) a dlouhodobé skladování.
Z toho plyne: Minimalizovat ztráty výluhem a dát přednost čerstvým potravinám před trvanlivými.
Potraviny
- obiloviny (amarant, laskavec, jáhly, ječmen, kukuřice, oves, pohanka, pšenice, quinoa, merlík, rýže, teff, žito)
- luštěniny, tedy cizrna, římský hrách, čočka, fazole (různé druhy), hrách, sója (tofu, tempech, natto, miso)
- kvasnice, kvásek, droždí
- zelenina (brambory, brokolice, fazole, fenykl, hrášek, květák, paprika, špenát)
- pivo
- ovoce (angrešt, avokádo, banány, datle, fíky, kešu, makadamové ořechy)
- vejce
- ořechy, semena (arašídy, chia semínka, jedlé kaštany, lískové oříšky, para ořechy, pistácie, sezamová semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy)
- maso (hovězí)
- mléčné výrobky (syrovátka)
- med
- ocet
- kakao
Byliny a houby
- Acai Berry, Artyčok, Atraktylis
- Bér, Boltcovitka (ucho Jidášovo)
- Cukrová třtina
- Čepelatka, Černucha
- Hlíva ústřičná
- Chlorela, Choroš
- Jetel
- Liči
- Maiz Morado, Maka, Mladý ječmen, Moringa olejodárná, Mumio
- Opuncie
- Panela, Pomerančovník
- Rakytník, Řeřicha, Rezavec šikmý
- Smilax lékařský, Spirulina
- Šrucha
- Tolice, Tomel
Může pomoci u těchto nemocí
Ateroskleróza, vysoký cholesterol, cévní mozková příhoda, mrtvice mozku, bolest krční páteře, bolest zad, zánět svalů a šlach, lepší využití cukrů u cukrovky, svalové křeče, infarkt myokardu a angina pectoris, ledvinové, močové kameny, alergie, nevolnost, zvracení při cestování, nevolnost v těhotenství, roztroušená skleróza, premenstruační syndrom, zhoršení hmatu, kožního citu, alkoholové delirium.