459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Vitamin D

Úloha vitaminu D v našem těle

Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích, což znamená, že se vyskytuje (rozpouští) především v místech, kde je přítomen tuk či olej. Vitamin D (kalciferol, kalciol) se v těle mění na hormon kalcitriol.

Na povel parathormonu z příštítných tělísek se ledviny, játra a kůže (nutné sluneční UV záření) podílejí na syntéze vitaminu Dcholesterolu. Skladuje se v játrech.

Vitamin D, resp. kalcitriol, je hormon, který vstoupí do buněčného jádra a v něm nařídí syntézu proteinu, který váže vápník. Konkrétně vitamin D zvyšuje vstřebávání vápníku ze střev a snižuje jeho vylučování do moči. V kostech působí obousměrně podle hladiny vápníku v krvi: uvolňuje vápník z kostí, ale též stimuluje ukládání vápníku do kostí. Jeho přítomnost ve stravě zlepšuje vstřebávání vápníku, hořčíku z trávicí soustavy.

Nadbytek vitaminu D

Příznaky nadbytku vitaminu D

Bolest hlavy, deprese, nevolnost, zvracení, průjem, žízeň, časté močení, svědění kůže.

Nedostatek vitaminu D

Příčiny nedostatku vitaminu D

Příznaky nedostatku vitaminu D

Bolesti zad, bolest v kříži, ústřel, ischias, svalů, kostí, snížená imunita, častější nemocnost, u dětí poruchy vývoje kostí (křivice, rachitida), u dospělých osteomalacie, křehkost kostí (časté zlomeniny, řídnutí kostí), zvýšená funkce příštítných tělísek.

Zdroje vitaminu D

Vitamin D je naše tělo schopno si samo vytvářet.
Jeho další možné zdroje jsou rybí olej a mořské ryby, vejce, houby, v menší míře máslo, sýry.

Potraviny

Byliny a houby

Sdílení