Vitamin K
Úloha vitaminu K v našem těle
Vitamin K je rozpustný v tucích, což znamená, že se vyskytuje (rozpouští) především v místech, kde je přítomen tuk či olej.
Tvoří důležitou složku při srážení, kde aktivuje vznik srážecích proteinů, které s krevními destičkami zacelí poraněnou cévu. Udržuje tedy krevní srážlivost, čímž jej řádíme mezi hemostatika. Též stimuluje v kostech tvorbu proteinu (osteokalcinu), který váže vápník, tedy zvyšuje tvorbu kostní hmoty. Skladuje se v játrech. Vitamin K blokuje lék kumarin Warfarin.
Nadbytek vitaminu K
Nadužívání ve formě doplňku stravy může způsobit rozpad červených krvinek (hemolytická anémie, chudokrevnost).
Nedostatek vitaminu K
Příčiny nedostatku vitaminu K
- dlouhodobě podávaná antibiotika, dlouhodobý průjem: zničí prospěšné mikroorganizmy ve střevech
- poškození jater, přemíra alkoholu
- nedostatek žluče, která je potřebná pro vstřebávání tuků a vitaminů v nich rozpustných
- cystická fibróza (příznaky již v dětství, kašel, nedostatek dechu, poruchy trávení, průjmy i zácpa, slaný pot)
Příznaky nedostatku vitaminu K
Zvýšená krvácivost, modřiny, podlitiny, dlouhé krvácení.
Zdroje vitaminu K
Vitamin K získáváme od bakterií z tlustého střeva, které přirozeně osidlují naše střeva.
Dále je přítomen v zelené zelenině (zelí, kapusta, květák, brokolice), jedlých mořských řasách, rostlinných olejích.
Vitamin je zničen vystavením dennímu světlu či tepelnou úpravou.
Závěr je tedy jasný: Zdravou stravou udržovat ve svých střevech prospěšnou mikrobiální flóru.