459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Vitamin K

Úloha vitaminu K v našem těle

Vitamin K je rozpustný v tucích, což znamená, že se vyskytuje (rozpouští) především v místech, kde je přítomen tuk či olej.

Tvoří důležitou složku při srážení, kde aktivuje vznik srážecích proteinů, které s krevními destičkami zacelí poraněnou cévu. Udržuje tedy krevní srážlivost, čímž jej řádíme mezi hemostatika. Též stimuluje v kostech tvorbu proteinu (osteokalcinu), který váže vápník, tedy zvyšuje tvorbu kostní hmoty. Skladuje se v játrech. Vitamin K blokuje lék kumarin Warfarin.

Nadbytek vitaminu K

Nadužívání ve formě doplňku stravy může způsobit rozpad červených krvinek (hemolytická anémie, chudokrevnost).

Nedostatek vitaminu K

Příčiny nedostatku vitaminu K

Příznaky nedostatku vitaminu K

Zvýšená krvácivost, modřiny, podlitiny, dlouhé krvácení.

Zdroje vitaminu K

Vitamin K získáváme od bakterií z tlustého střeva, které přirozeně osidlují naše střeva.

Dále je přítomen v zelené zelenině (zelí, kapusta, květák, brokolice), jedlých mořských řasách, rostlinných olejích.

Vitamin je zničen vystavením dennímu světlu či tepelnou úpravou.

Závěr je tedy jasný: Zdravou stravou udržovat ve svých střevech prospěšnou mikrobiální flóru.

Potraviny

Byliny a houby

Může pomoci u těchto nemocí

Hemofilie, vrozené snížení srážlivosti krve.

Sdílení