459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Bioflavonoidy

Bioflavonoidy v rostlinách

Bioflavonoidy (flavonoidy) jsou různorodou skupinou látek obsažených v rostlinné říši. Přesné přínosy flavonoidů pro rostliny jsou stále studovány. Zatím víme, přispívají například ke zbarvení květů a plodů, ochraně před UV zářením, či před bateriemi, viry.

Bioflavonoidy a my

Pro živočichy byly moderní vědou flavonoidy označeny jako:

Zástupci

Zástupci této skupiny se stále rozšiřují. Z nejznámějších si můžeme zmínit rutin, kvercetin, citrin, hesperin, hesperidin, kvercitrin, eriodictyol.

Nadbytek bioflavonoidů

Nadbytek bioflavonoidů není odbornou obcí popsán.

Nedostatek bioflavonoidů

Nedostatek bioflavonoidů není správná formulace, protože bioflavonoidy nejsou pro naše přežití nezbytné. Nicméně stimulují v našem organizmu prospěšné a opravné procesy.

Zdroje bioflavonoidů

Čerstvá (upřímně chemií neošetřená)zelenina a ovoce. Menší množství bioflavonoidů je též přítomno v celých obilovinách (především pohanka, kukuřice), zelený i černý čaj.

Tepelná úprava, vaření, pečení, delší skladování flavonoidy nekompromisně rozkládá.
Jako zajímavost se uvádí obsah flavonoidů v citrusech, které jsou skryt převážně pod slupkou.

Sdílení