Vitamin E
Úloha vitaminu E v našem těle
Vitamin E je antioxidační vitamin rozpustný v tucích, což znamená, že se vyskytuje (rozpouští) především v místech, kde je přítomen tuk či olej.
Každá buňka lidského těla je tvořena obalem, membránou, která ji chrání jako hradba město před nájezdníky. V těle vzniká celé řada odpadních až nebezpečných látek, které mohou poškodit tuto ochranou stěnu, a tím i celou buňku.
Vitamin E by byl v našem případě opravář jednotlivých stavebních kamenů, který kontrolou a případnou opravou prodlužuje životnost hradeb (membrány).
Ve svém antioxidačním působení spolupracuje s vit. A a selenem, zlepšuje vstřebávání zinku, zvyšuje tvorbu moči.
Nadbytek vitaminu E
Riziko z předávkování nebylo prokázáno.
Nedostatek vitaminu E
Příčiny nedostatku vitaminu E
- nedostatečný příjem ve stravě
- nedostatek žluče, která je potřebná pro vstřebávání tuků a vitaminů v nich rozpustných
- cystická fibróza (příznaky již v dětství, kašel, nedostatek dechu, poruchy trávení, průjmy i zácpa, slaný pot)
Příznaky nedostatku vitaminu E
Hemolytická anémie, chudokrevnost, poruchy nervových (neuropatie) a svalových vláken, špatné hojení ran, mužská i ženská neplodnost, poruchy menstruace.
Zdroje vitaminu E
Celozrnné obiloviny (bílá mouka má vit. E mnohem méně), za studena lisované oleje, luštěniny, ořechy, semena, čerstvá zelená zelenina (listová zelenina, zelí, špenát, kapusta,…), vejce, máslo, sýry, ryby.
U vitaminu E je velice důležité zmínit jeho ztráty způsobené skladováním a zpracováním potravin. Oleje získané jinak než lisováním za studena obsahují mnohem méně vit. E.
Další ztráty působí skladování, přítomnost vzduchu, slunečního záření a nakonec i samotné vaření a pečení.
Závěr je tedy jasný: Zařadit do stravy celozrnné výrobky, dochucovat po uvaření pokrm kvalitním olejem, konzumovat syrovou sezónní listovou zeleninu.
Potraviny
- oleje (za studena lisovaný olivový olej, palmový olej, slunečnicový olej)
- ořechy, semena (arašídy, dýňová semínka, chia semínka, konopná semínka, kustovnice, lískové oříšky, lněná semínka, mák, mandle, para ořechy, pekanové ořechy, pistácie, sezamová semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy)
- obiloviny (amarant, laskavec, jáhly, ječmen, kukuřice, oves, pohanka, pšenice, quinoa, merlík, rýže, teff, žito)
- zelenina (brokolice, celer, dýně, chřest, rajčata, špenát)
- ovoce (angrešt, avokádo, borůvky, broskve, brusinky, fíky, hroznové víno, hrušky, jablka, kiwi, meruňky, nektarinky, olivy, rybíz)
- vejce
- mléčné výrobky (máslo, sýry)
- med
- kakao
Byliny a houby
Může pomoci u těchto nemocí
Bolest, křeče svalů, bolest krční páteře, bolest zad, zánět svalů a šlach, snížená imunita, poruchy menstruace, celulitida, lupénka, psoriáza, cévní mozková příhoda, mrtvice mozku, roztroušená skleróza, zvýšená srážlivost krve, rozpouštění krevních sraženin, hojení ran, vysoký krevní tlak, poruchy jater (hepatoprotektiva).
Tento vitamin můžeme zařadit mezi epitelizancia a granulancia.