459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Vitamin E

Úloha vitaminu E v našem těle

Vitamin E je antioxidační vitamin rozpustný v tucích, což znamená, že se vyskytuje (rozpouští) především v místech, kde je přítomen tuk či olej.

Každá buňka lidského těla je tvořena obalem, membránou, která ji chrání jako hradba město před nájezdníky. V těle vzniká celé řada odpadních až nebezpečných látek, které mohou poškodit tuto ochranou stěnu, a tím i celou buňku.
Vitamin E by byl v našem případě opravář jednotlivých stavebních kamenů, který kontrolou a případnou opravou prodlužuje životnost hradeb (membrány).
Ve svém antioxidačním působení spolupracuje s vit. A a selenem, zlepšuje vstřebávání zinku, zvyšuje tvorbu moči.

Nadbytek vitaminu E

Riziko z předávkování nebylo prokázáno.

Nedostatek vitaminu E

Příčiny nedostatku vitaminu E

Příznaky nedostatku vitaminu E

Hemolytická anémie, chudokrevnost, poruchy nervových (neuropatie) a svalových vláken, špatné hojení ran, mužská i ženská neplodnost, poruchy menstruace.

Zdroje vitaminu E

Celozrnné obiloviny (bílá mouka má vit. E mnohem méně), za studena lisované oleje, luštěniny, ořechy, semena, čerstvá zelená zelenina (listová zelenina, zelí, špenát, kapusta,…), vejce, máslo, sýry, ryby.

U vitaminu E je velice důležité zmínit jeho ztráty způsobené skladováním a zpracováním potravin. Oleje získané jinak než lisováním za studena obsahují mnohem méně vit. E.
Další ztráty působí skladování, přítomnost vzduchu, slunečního záření a nakonec i samotné vaření a pečení.

Závěr je tedy jasný: Zařadit do stravy celozrnné výrobky, dochucovat po uvaření pokrm kvalitním olejem, konzumovat syrovou sezónní listovou zeleninu.

Potraviny

Byliny a houby

Sdílení