Nenasycené esenciální mastné kyseliny
Popis polynenasycených mastných kyselin
Lipidy, tuky a oleje můžeme rozdělit podle typu mastné kyseliny na nasycené, mononenasycené a polynenasycené.
Nasycené i mononenasycené mastné kyseliny si dokáže tělo vyrobit samo, pokud má dostatek základních živin.
Odlišná je situace v případě polynenasycených mastných kyselin, které je třeba přijímat stravou, a jsou choulostivější na tepelné úpravy. Měli bychom je tedy vyhledávat především v olejích za studena lisovaných, podávat je až na hotové pokrmy (pokapat) a je třeba je skladovat ve tmě, některé i chladu.
Nenasycené esenciální mastné kyseliny chrání před znehodnocením světlem či teplem antioxidační vitaminy (vit. A, karotenoidy, vit. C, vit. E).
Příznaky nedostatku
Příznaky nedostatku esenciálních polynenasycených mastných kyseliny jsou:
Únava, snížená imunita, popraskaná suchá kůže, špatné hojení ran, vyrážka, svědění kůže, padání vlasů, poruchy nervů, zhoršení zraku, šeroslepost, poruchy paměti, mužská i ženská neplodnost, poruchy menstruace, nadměrná srážlivost krve, otoky nohou, bušení srdce, srdeční arytmie.
Zdroje polynenasycených mastných kyselin
Na n-3 mastné kyseliny je bohatý rybí olej (především mořských ryb) a lněná semena a jejich olej. Z jejích omezených zdrojů plyne, že právě n-3 kyselin máme patrně ve stravě nedostatek.
Na n-6 mastné kyseliny jsou bohatá rostlinná semena a jejich oleje (řepkový, slunečnicový, olivový, sójový, dýňový, sezamový, klíčkový, světlicový...).
Potraviny
- oleje (panenské, za studena lisované)
- ořechy, semena (arašídy, dýňová semínka, chia semínka, kešu, konopná semínka, lněná semínka, mandle, piniové ořechy, sezamová semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy)
- maso (ryby)
- kukuřice, oves, pohanka, quinoa
- luštěniny (cizrna, římský hrách, čočka)
- ovoce (avokádo)
Byliny a houby
Může pomoci u těchto nemocí
Jsou velice důležité pro fungující nervový systém (mozková mrtvice, poruchy nervů, stařecká demence, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza), kůži (lupénka, psoriáza). Jejich působením je můžeme zařadit mezi hypolipidemika (na vysoký cholesterol), kognitiva a nootropika, hepatoprotektiva.