Vitamin H, biotin
Úloha vitaminu H v našem těle
Patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, tělo je buď využije, nebo rozpuštěné ve vodě vyloučí močí. Z toho plyne, že nehrozí jejich předávkování z potravy, ale naopak je třeba jejich každodenní příjem ve stravě.
Je součástí enzymů, které rozkládají, tráví cukry, tuky a bílkoviny za vzniku energie pro naše buňky.
Biotin přijímáme nejen stravou, ale zároveň je syntetizován střevními bakteriemi. Díky tomu je jeho nedostatek ojedinělý (např. dlouhodobé užívání antibiotik).
Nedostatek vitaminu H
Příčiny nedostatku vitaminu H
- dlouhodobé až trvalé poruchy trávení (např. malabsorpce, celiakie)
- konzumace syrových vajec (bílek obsahuje bílkovinu avidin, která se váže na biotin a znemožňuje jeho vstřebání), alkohol
- léky (antibiotika, antikoncepce, estrogeny, cytostatika)
- v těhotenství a kojení pochopitelně žena potřebuje více vitaminu
Příznaky nedostatku vitaminu H
Únava, popraskaná suchá, šupinatá, šedá kůže, vyrážky, ekzémy, nevolnost, zvracení, padání vlasů, snížená imunita, deprese, záněty jazyka a dutiny ústní, anémie, chudokrevnost, nízký obsah cukru v krvi (hypoglykemie), vysoký cholesterol, bolesti svalů.
Zdroje vitaminu H
Na biotin jsou bohaté celozrnné obiloviny, naopak bílá pšeničná mouka či bílá rýže obsahují vitaminu mnohem méně. Další zdroje jsou luštěniny, vejce, pivovarské kvasnice, droždí, semena, ořechy, maso, játra, ryby, sója, kukuřice, hrášek, květák.
Z uvedených zdrojů plyne, že biotin je zastoupen v celé šíři potravin, rozhodující však je zpracování potravin. Obsah vitaminu významně snižuje vyluhování (vylití vody z těstovin, brambor, rozmrazování) a dlouhodobé skladování.
Z toho plyne: Biotin vytvářejí naše střevní bakterie, takže hlavní doporučení zní: Zdravou stravou podporovat chtěné bakteriální druhy.
Potraviny
- obiloviny (amarant, laskavec, jáhly, ječmen, kukuřice, oves, pohanka, pšenice, quinoa, merlík, rýže, teff, žito)
- vejce
- ovoce (angrešt)
- med
Byliny