Vitamin B2, riboflavin
Úloha vitaminu B2 v našem těle
Patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, tělo je buď využije, nebo rozpuštěné ve vodě vyloučí močí (žlutooranžová moč). Z toho plyne, že nehrozí jejich předávkování z potravy, ale naopak je třeba jejich každodenní příjem ve stravě.
Riboflavin pomáhá rozkládat živiny (cukrů, tuků, proteinů) za vniku energie v našich buňkách (součást FAD a FMN koenzymů). Vitamin B2 se lépe vstřebává za přítomnosti zinku.
Dále aktivuje (z neaktivních forem tvoří aktivní) vitamin B3, B6, kyselinu listovou.
Nedostatek vitaminu B2
Z uvedeného plyne, že riboflavin má vliv na každou buňku našeho těla, jeho nedostatek se projeví především u buněk, které se rychle obnovují (krvetvorba, sliznice, kůže). Jeho nedostatek není příliš častý, protože je přítomen v celém spektru potravin.
Příčiny nedostatku vitaminu B2
- nadměrná konzumace alkoholu
- v těhotenství a kojení pochopitelně žena potřebuje více riboflavinu
- léky (antibiotika, antikoncepce)
Příznaky nedostatku vitaminu B2
Popraskaná suchá kůže, pálení kůže a sliznic, suché, rozpraskané rty, pusa, vyrážky, ekzémy, padání vlasů, bolestivé ústní koutky, lupy, lámání, třepení nehtů, únava, zánět spojivek, trávicí potíže, nespavost, závratě.
Zdroje vitaminu B2
Na vitamin B2 jsou bohaté celozrnné obiloviny, naopak bílá pšeničná mouka či bílá rýže obsahují vitaminu mnohem méně. Další zdroje jsou luštěniny, vaječný žloutek, pivovarské kvasnice, droždí, mléko, tvrdé sýry, jogurty, listová zelenina, maso, ryby.
Riboflavin se minimálně rozkládá tepelnou úpravou pokrmů, ale je rozkládán slunečním světlem.
Potraviny
- obiloviny (amarant, laskavec, jáhly, ječmen, kukuřice, oves, pohanka, pšenice, quinoa, merlík, rýže, teff, žito)
- luštěniny, tedy cizrna, římský hrách, čočka, fazole (různé druhy), hrách, sója (tofu, tempech, natto, miso)
- vejce
- kvasnice, kvásek, droždí
- ořechy, semena (chia semínka, jedlé kaštany, kešu, konopná semínka, kustovnice, mandle, piniové ořechy, pistácie, slunečnicová semínka)
- zelenina (fazole, fenykl, hrášek, špenát)
- pivo
- houby
- maso
- mléčné výrobky (syrovátka)
- med
- ocet
- řasy
- kakao
Byliny a houby
- Acai Berry, Artyčok, Atraktylis
- Bahnička, Bér, Bob, Boltcovitka (ucho Jidášovo)
- Caigua, Camu camu, Cedrát, Cukrová třtina
- Čepelatka, Černucha
- Hlíva ústřičná, Houževnatec jedlý
- Chlorela, Choroš
- Jakon, Jetel, Jujuba, Lagenarie, Lukuma
- Maiz Morado, Maka, Meloun, Mladý ječmen, Moringa olejodárná, Morušovník, Mumio
- Opuncie
- Pampeliška, Pomerančovník, Panela, Papája, Pažitka
- Rákos, Rakytník, Rezavec šikmý
- Řeřicha
- Smilax lékařský, Spirulina
- Šrucha
- Trsnatec lupenitý, Tykev, Tykev muškátová
- Žampion
Může pomoci u těchto nemocí
Premenstruační syndrom, zhoršení hmatu, kožního citu, alkoholové delirium.