Minerál draslík, K
Úloha draslíku v našem těle
Všichni dobře víme, že voda v našem těle obsahuje celou řadu minerálů. Sodík společně s draslíkem mají za úkol udržovat rovnováhu vody v buňkách a okolo buněk, dále se podílejí na udržování acidobazické rovnováhy (překyselení), přenosu nervových signálů a činnosti svalů a srdce.
Nadbytek draslíku, hyperkalemie
Příčiny
- nadměrný příjem draslíku stravou (luštěniny, brambory, rajčata, banány, semena a ořechy, sušené ovoce, čokoláda, marmelády, džusy, houby)
- vysoká hladina cukrů v krvi (strava založená na sladkostech, chybně léčená cukrovka)
- Léky
- diuretika (Draslík šetřící diuretika a Blokátory aldosteronu) snižují vylučování draslíku
- inhibitory systému renin angiotenzin aldosteron blokováním tvorby angiotenzinu II se tvoří i méně aldosteronu, jeho nedostatek snižuje vylučování draslíku z těla ven
- beta-blokátory
- selhání ledvin (únava, málo moči, otoky, nevolnost až zvracení, bolest hlavy, u akutní: až ztráta vědomí, u chronické: bledost, svědění kůže, bolest hrudi, kostí)
- větší poškození buněk (úraz, popálení, chemoterapie) vyplaví z poškozených buněk draslík
- nedostatečná tvorba mineralokortikoidů v nadledvinkách, které mají za úkol vylučovat draslík močí (Addisonova choroba)
Příznaky
Únava, bušení srdce, bolest a brnění svalů, brnění či necitlivost úst a jazyka.
Komplikace
- zpomalený tep, bradykardie (otoky nohou, zvětšení jater, plicní hypertenze, únava, omdlévání, nedostatek dechu)
Nedostatek draslíku, hypokalemie
Příčiny
- ztráta draslíku z těla (vleklý průjem, zvracení, nadměrné pocení)
- nadměrná konzumace alkoholu, kofeinu (káva, čaj)
- léky
- Kličková a Thiazidová diuretika zvyšují vylučování draslíku
- kortikoidy (ovlivňují imunitu, kůži, dýchací cesty, hospodaření s živinami, minerály, ovlivnění cév, ledvin, zažívací soustavy, nálady)
- dlouhodobé či přehnané užívání projímadel (laxativa), acylpyrin
- jaterní selhání (zápach z úst po výkalech, žloutenka, porucha srážení krve až krvácení do střev, portální hypertenze, jaterní encefalopatie, pavoučkové névy, zarudlost dlaní, poruchy nervů, otoky nohou, mozku)
- vysoké dávky inzulinu (cukrovka) znamenají vstup cukru, ale i draslíku do buněk
- přesolování, nadbytek sodíku (vysoký krevní tlak, otoky např. končetin, zadržování vody, zvýšení hmotnosti, nedostatek draslíku, poruchy ledvin a jater)
- zvýšený kortizol (Cushingův syndrom, nádor nadledvin) způsobí v ledvinách vyšší vylučování draslíku do moči
- byliny
- nedoporučované je užívání Lékořice
Příznaky
Únava, žíznivost, bušení srdce, bolest a brnění svalů, nadýmání, pocit plnosti, plynatost, meteorizmus, nespavost, nízký krevní tlak, bolest hlavy.
Komplikace
- zrychlený tep, tachykardie (zrychlený, nepravidelný až chaotický tep, bolest na hrudi, slabost a únava, pocit na omdlení až ztráta vědomí, nedostatek dechu)
- střevní neprůchodnost, ileus (záchvatovitá, urputná bolest břicha, zvracení, absence stolice)
- lymfedém, lymfatický otok (tlak v daném místě, otoky, nejčastěji otoky nohou, zvětšení uzlin, únava)
- při snížené hladině draslíku razantně stoupá účinek kardiotonických srdečních glykosidů
Zdroje draslíku, K
Draslík je stejně důležitý jak pro nás, tak i pro ostatní živočichy i rostliny, proto jej můžeme najít ve všech potravinách rostlinného i živočišného původu.
Potraviny
- nápoje
- obiloviny (amarant, laskavec, jáhly, ječmen, kukuřice, oves, pohanka, pšenice, quinoa, merlík, rýže, teff, žito)
- luštěniny, tedy cizrna, římský hrách, čočka, fazole (různé druhy), hrách, sója (tofu, tempech, natto, miso)
- ořechy, semena (arašídy, chia semínka, jedlé kaštany, kešu, konopná semínka, lískové oříšky, lněná semínka, makadamové ořechy, mák, mandle, para ořechy, pekanové ořechy, piniové ořechy, pistácie, sezamová semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy)
- zelenina (brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, fazole, fenykl, hrášek, chřest, jarní cibulka, kapusta, kedlubny, křen, květák, lilek, meloun, mrkev, okurka, paprika, pastinák, pažitka, petržel, pórek, rajčata, rukola, růžičková kapusta, ředkev, ředkvičky, řepa, salát, špenát, zelí)
- ovoce (ananas, angrešt, avokádo, banány, borůvky, broskve, brusinky, citrón, datle, fíky, grapefruit, hroznové víno, hrušky, jablka, jabka, jahody, kiwi, mandarinky, meruňky, nektarinky, pomeranč, rybíz, švestky, třešně, višně)
- houby
- maso (skopové, vnitřnosti)
- vejce
- med
- kakao
Byliny a houby
- Acai Berry
- Bahnička, Bob, Boltcovitka (ucho Jidášovo)
- Camu camu, Citroník, Cukrová třtina, Čekanka
- Čajovníkovec, Čepelatka, Černucha
- Dřín
- Flor de Arena
- Granátovník
- Hercampuri, Hlíva ústřičná, Houževnatec jedlý, Hroznovice
- Chaluha bublinatá, Choroš
- Jahodník, Jitrocel, Jakon
- Korálovec ježatý
- Liči, Líhovec
- Meloun, Mladý ječmen, Mochyně peruánská, Morinda, Moringa olejodárná, Morušovník, Mumio
- Panela, Pažitka, Penízovka, Pomerančovník, Přeslička obrovská
- Rezavec šikmý, Rosolovka
- Řeřicha
- Smilax lékařský, Spirulina
- Tolice, Trsnatec lupenitý, Typhonie
- Višeň japonská
- Žampion