Minerál fosfor, P
Úkol fosforu v našem těle
Fosfor (P) je přítomen ve všech buňkách lidského těla. Nejvýznamnější je, společně s vápníkem, jeho přítomnost v kostech a zubech, též byl prokázán jeho vliv na činnost srdce a ledvin.
Nadbytek fosforu
Stejně jako je fosfor přítomen v každé naší buňce, je hojně zastoupen v buňkách ostatních živočichů i rostlin, proto se setkáváme pouze s jeho nadbytkem.
Pro tělo je důležité udržovat správný poměr fosforu a vápníku, proto jeho nadbytek vždy spojujeme s nedostatkem vápníku.
Při předávkování fosforem se užíval silice z borovice.
Příčiny
- přejídání, špatná, na vápník chudá strava
- selhání ledvin (únava, málo moči, otoky, nevolnost až zvracení, bolest hlavy, u akutní: až ztráta vědomí, u chronické: bledost, svědění kůže, bolest hrudi, kostí)
Příznaky
Nadbytek fosforu způsobí porušení rovnováhy s vápníkem, tedy nedostatek vápníku. Též snižuje vstřebávání zinku.
Zdroje fosforu
Potraviny
- obiloviny (amarant, laskavec, jáhly, ječmen, kukuřice, oves, pohanka, pšenice, quinoa, merlík, rýže, teff, žito)
- luštěniny, tedy cizrna, římský hrách, čočka, fazole (různé druhy), hrách, sója (tofu, tempech, natto, miso)
- ořechy, semena (arašídy, chia semínka, jedlé kaštany, kešu, konopná semínka, kustovnice, lískové oříšky, lněná semínka, makadamové ořechy, mák, mandle, para ořechy, pekanové ořechy, pistácie, sezamová semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy)
- zelenina (brokolice, celer, fazole, petržel)
- maso (ryby)
- vejce
- mléčné výrobky (sýry, syrovátka)
- med
Byliny a houby
- Acai Berry
- Bahnička, Bob, Boltcovitka (ucho Jidášovo)
- Caigua, Camu camu, Cukrová třtina
- Čekanka, Černucha
- Euryale
- Granátovník
- Hlíva ústřičná, Houževnatec jedlý
- Chaluha bublinatá
- Jakon
- Kanavalie, Korálovec ježatý
- Lagenarie, Láhevník, Liči, Lukuma
- Maiz Morado, Mladý ječmen, Mochyně peruánská, Morušovník, Mumio
- Ochmet
- Panela, Pažitka
- Rohovník, Rosolovka
- Spirulina
- Šupinovka
- Tolice, Typhonie
- Žampion