459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Vitamin C, kyselina askorbová

Úloha vitaminu C v našem těle

Patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, tělo je buď využije, nebo rozpuštěné ve vodě vyloučí močí. Z toho plyne, že nehrozí jejich předávkování z potravy, ale naopak je třeba jejich každodenní příjem ve stravě.

Vitamin C je antioxidační vitamin, což pro naše tělo znamená, že chrání molekuly i buňky před porušením jejich struktury a funkce. Zmínit můžeme: Vitamin C je důležitý pro fungování naší imunity, tvorbu kolagenu (který je ve všech orgánech, svalech, kostech, vazech), chrání vit. A, vit. E, polynenasycené mastné kyseliny, minerály železo, měď, snižuje vznik karcinogenních látek ze slunění v kůži a z hnití potravy ve střevech, zlepšuje vstřebávání vápníku, selenu z trávicí soustavy.

Nadbytek vitaminu C

Přebytek vitaminu C se vylučuje močí, ve vysokých dávkách může zbarvit moč červeně, což může vypadat jako krev v moči.

Nedostatek vitaminu C

Příčiny nedostatku vitaminu C

Příznaky nedostatku vitaminu C

Únava, krvácení dásní, zápach z úst, otoky, modřiny, podlitiny, vypadávání zubů, lámání, třepení nehtů, padání vlasů, bolest kloubů, podrážděnost, špatné hojení ran, hemoroidy, křečové žíly, zánět cév.

Zdroje vitaminu C

Všichni víme, že vitamin C je třeba přijímat neustále, a že jde o velice choulostivý vitamin citlivý na světlo, tepelné úpravy i skladování. Všichni též vysypeme z rukávu jeho obsah v exotických, zejména citrusových plodech, vstřebávání pomáhá látka rutin (pohanka jako potravina ale i jako bylina, Violka).

Méně z nás však ví, že naše tuzemské ovoce i zelenina se může pochlubit srovnatelným obsahem tohoto vitaminu. Déle je důležité, zda danou potravinu konzumujeme opravdu často, protože lahodný pomeranč vezený přes půl světa, konzumovaný jednou za týden opravdu naše tělo nezachrání. Proto hlavními zástupci vitaminu C v naší stravě jsou pravidelně konzumované a cenově vstřícnější brambory, jablka, či hrušky, s menším obsahem vitaminu i hlávkový salát, cibule, okurka, mrkev.

Nejvíce vitaminu C má černý rybíz a jahody, stydět se nemusí ani rybíz červený, angrešt, maliny a borůvky.

Ze zeleniny hravě předčí citrusy naše čerstvá nať petržele, celeru, pažitky, dále kapusta, čerstvé zelí, kedluben, květák, špenát, ředkvičky, papriky, rajčata.

Potraviny

Byliny a houby

 

Sdílení