459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Minerál vápník, Ca

Úloha vápníku v našem těle

Vápník má v našem těle celou řadu funkcí. Pojďme si je stručně přiblížit.

Známa je jeho přítomnost (s fosforem) v kostech a zubech, která je choulostivá především v těhotenství a vyšším věku. Vápník je dále důležitý pro správné srážení krve, vedení nervových impulzů, umožňuje stahy srdce a svalů, brání vstřebávání a ukládání olova v našem těle, snižuje cholesterol, pomáhá vstřebávat železo, je důležitý v těhotenství a kojení.

Na povel parathormonu z příštítných tělísek se ledviny společně s játry podílejí na syntéze vitaminu D, který zvyšuje množství vápníku v krvi (zvyšuje jeho vstřebávání ze střev, snižuje jeho vylučování do moči a uvolňuje jej z kostí). Vitamin K stimuluje v kostech tvorbu proteinu vážícího vápník, tedy zvyšuje tvorbu kostní hmoty.

Nadbytek vápníku, hyperkalcémie

Příčiny

  • předávkování potravními doplňky
  • selhání ledvin (únava, málo moči, otoky, nevolnost až zvracení, bolest hlavy, u akutní: až ztráta vědomí, u chronické: bledost, svědění kůže, bolest hrudi, kostí)

Příznaky

Nadbytečný vápník přijatý stravou je vylučován močí a stolicí, proto je riziko poškození organizmu minimální.

Nadbytek vápníku může přispět k těmto potížím: zácpa, horší vstřebávání železa, hořčíku, zinku, manganu, ledvinové, močové kameny, srdeční arytmie, ateroskleróza, zánět slinivky břišní.
Nadbytek vápníku je vylučován v ledvinách močí, čímž se vylučuje i více vody (časté močení). Nadužívání vápníku snižuje vstřebávání železa, zinku ze střev.

Nedostatek vápníku, hypokalcémie

Příčiny

  • nedostatek vápníku v potravě, konzumace potravin snižujících vstřebávání vápníku ze střev (vstřebání snižují sladkosti, cukr, čokoláda, špenát, reveň, čaj, kakao, fazole, červená řepa)
  • překyselení organizmu (únava, zimomřivost, studené končetiny, bolest hlavy, snížená imunita, alergie, špatné hojení ran, poruchy nervů)
  • těhotenství a kojení pochopitelně žena potřebuje více tohoto minerálu
  • kofein (káva, čaj, kola, maté, guarana)
  • nadbytek fosforu, který způsobí nedostatek vápníku
  • dlouhodobý stres, napětí může způsobit poruchy trávení a i vstřebávání živin
  • porucha vstřebávání živin (chronický průjem s nevstřebanými zbytky, objemná stolice, hubnutí, nedostatek vitaminů a minerálů)
  • Cushingův syndrom (nadváha, ukládání tuku v břiše, krku, tvářích, strie, řídnutí kostí, poruchy menstruace, ztráta sexuálního libida)
  • snížená funkce příštítných tělísek (nedostatek vápníku a z toho plynoucí záškuby, bolest svalů, kloubů, poruchy nervů, vyrážka, svědění kůže, lámání nehtů, špatné hojení ran, bušení srdce)
  • Léky

Příznaky

Záškuby a bolest svalů, bolest kloubů, zvýšená citlivost a poruchy nervů, poškození sluchu či rovnováhy (přestavba kostěného labyrintu ucha), popraskaná suchá kůže, vyrážka, svědění kůže, lámání, třepení nehtů, špatné hojení ran, bušení srdce, deprese, podrážděnost, nespavost, vyšší riziko zlomenin, řídnutí kostí, osteoporóza, vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol.

Komplikace

Zdroje vápníku

Všichni víme, že vápník je přítomen v mléce a mléčných výrobcích, dále celozrnných obilovinách, luštěninách, listové zelenině, rybách, ořeších a semenech.

Ve stravě můžeme mít minerálů dost a přesto trpět jejich nedostatkem. Důležité jsou totiž faktory, které ovlivňují vstřebávání minerálů ze zažívací soustavy.

Vstřebávání vápníku zlepšuje přítomnost vit. A, vit. D, vit. C v potravě, kyselé prostředí (trochu octa v pokrmu, čerstvá citronová šťáva), látka rutin (Pohanka, Violka). Naopak využití vápníku zhoršuje konzumace příliš tučné či proteinové stravy, potravin obsahujících šťavelany neboli oxaláty (čokoláda, špenát, reveň, čaj, kakao, fazole, červená řepa), přemíra vlákniny (váže na sebe vápník a odchází stolicí), sladkosti (přemíra jednoduchých cukrů).

Potraviny

Byliny a houby

Sdílení