Minerál železo, Fe
Úloha železa v našem těle
Železo uloženo v hemoglobinu (v červených krvinkách) a myoglobinu (ve svalech) umožňuje vázání a přenos kyslíku krví. Neméně důležitá je přítomnost železa v enzymech, pomáhá při tvorbě mozkových neurotransmiterů, hormonů štítné žlázy, imunitnímu systému.
Skladuje se v játrech, zabudování do hemoglobinu zlepšuje zinek a měď. Před znehodnocením (oxidací) jej chrání antioxidační vitamin C, je důležitý v těhotenství a kojení.
Nadbytek železa
Příčiny
- nepřiměřený jednorázový či dlouhodobý příjem železa ve formě doplňků stravy
- vrozená či získaná hemochromatóza (střevní buňky nadměrně vstřebávají železo)
Příznaky
Po požití vysoké dávky se objeví bolest břicha, potíže s trávením, průjem až zvracení. Dlouhodobě vysoké dávky mohou znamenat zvětšení, cirhózu, rakovinu jater, sníženou funkci příštítných tělísek.
Předávkování železem může vést k střevní neprůchodnosti, šoku organizmu, jaternímu selhání, až kolapsu a smrti.
Jeho nadužívání snižuje vstřebávání zinku.
Nedostatek železa
Příčiny
- nedostatečný příjem ve stravě
- nevhodná strava (nadužívání kávy, čaje, kakaa, koly, červeného vína)
- porucha vstřebávání živin (chronický průjem s nevstřebanými zbytky, objemná stolice, hubnutí, nedostatek vitaminů a minerálů)
- větší krevní ztráty (úraz, silná menstruace, krvácení do střev)
- zánět žaludku, nebo gastroduodenálních vřed (bolest břicha, nevolnost, zvracení, nechutenství, pocit plnosti, bolest hlavy, zápach úst, krev ve stolici)
- Léky na snížení kyselosti žaludku
- antacida
- inhibitory protonové pumpy na snížení překyselení žaludku
- byliny
- vlivem Kopřivy dochází ke sníženému vstřebávání železa
Příznaky
Anémie, chudokrevnost znamená nedostatek kyslíku pro tělo, z čehož plyne únava, motání, bolest hlavy, nedostatek dechu, dušnost, omdlévání, pobledlost. Dále se může objevit padání vlasů, potíže s polykáním, trávicí potíže, závratě, pomalý růst nehtů, častější zlomeniny, obezita.
Zdroje železa
Na železo jsou bohaté celozrnné obiloviny, naopak bílá pšeničná mouka či bílá rýže obsahují minerálu mnohem méně. Další zdroje jsou luštěniny, vaječný žloutek, maso, ryby, játra, semena a ořechy, dýně, švestky, broskve, řepa, avokádo, datle.
Železo v živočišných zdrojích je ve formě Fe2+ a vstřebává se lépe, nežli Fe3+ z rostlinných zdrojů, které má mnohem menší vstřebávání.
Vstřebávání železa lze zlepšit společnou konzumací vitaminu C, nebo kyseliny citrónové.
Naopak zhoršené vstřebávání způsobují potraviny obsahující šťavelany, neboli oxaláty (čokoláda, špenát, reveň, čaj, kakao, fazole, červená řepa), tříslovinu tanin (káva, čaj, kakao, kola, červené víno), nadužívání vápníku, či hořčíku.
Potraviny
- obiloviny (amarant, laskavec, jáhly, ječmen, kukuřice, oves, pohanka, pšenice, quinoa, merlík, rýže, teff, žito)
- luštěniny, tedy cizrna, římský hrách, čočka, fazole (různé druhy), hrách, sója (tofu, tempech, natto, miso)
- vejce
- ořechy, semena (arašídy, chia semínka, jedlé kaštany, kešu, konopná semínka, kustovnice, lískové oříšky, makadamové ořechy, mák, mandle, para ořechy, pekanové ořechy, piniové ořechy, pistácie, sezamová semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy)
- zelenina (brambory, brokolice, celer, dýně, fazole, fenykl, hrášek, chřest, petržel, řepa, salát, špenát)
- mléčné výrobky (mléko)
- ovoce (avokádo, citrón, datle, hroznové víno, jablka, meruňky, olivy)
- maso (hovězí, skopové, vnitřnosti)
- kvasnice, kvásek, droždí
- řasy
- med
- kakao
Byliny a houby
- Acai Berry
- Boltcovitka (ucho Jidášovo)
- Caigua, Camu camu, Cukrová třtina
- Čekanka, Čajovníkovec, Čepelatka, Černucha
- Flor de Arena
- Granátovník
- Hlíva ústřičná, Honeybush, Hroznovice
- Chaluha bublinatá, Chlorela, Choroš
- Jahodník, Jakon, Jetel
- Korálovec ježatý, Krásnoplodka
- Lagenarie, Láhevník, Líhovec, Lukuma
- Maiz Morado, Maka, Meloun, Mladý ječmen, Mochyně peruánská, Mombín, Morinda, Morušovník, Mumio
- Ochmet, Oves
- Panela, Pažitka, Penízovka, Polnička, Přeslička obrovská
- Rezavec šikmý, Rohovník, Rosolovka
- Schizonepeta, Smilax lékařský
- Šabrej
- Temnoplodec, Tolice
- Višeň japonská