459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Minerál železo, Fe

Úloha železa v našem těle

Železo uloženo v hemoglobinu (v červených krvinkách) a myoglobinu (ve svalech) umožňuje vázání a přenos kyslíku krví. Neméně důležitá je přítomnost železa v enzymech, pomáhá při tvorbě mozkových neurotransmiterů, hormonů štítné žlázy, imunitnímu systému.

Skladuje se v játrech, zabudování do hemoglobinu zlepšuje zinek a měď. Před znehodnocením (oxidací) jej chrání antioxidační vitamin C, je důležitý v těhotenství a kojení.

Nadbytek železa

Příčiny

  • nepřiměřený jednorázový či dlouhodobý příjem železa ve formě doplňků stravy
  • vrozená či získaná hemochromatóza (střevní buňky nadměrně vstřebávají železo)

Příznaky

Po požití vysoké dávky se objeví bolest břicha, potíže s trávením, průjemzvracení. Dlouhodobě vysoké dávky mohou znamenat zvětšení, cirhózu, rakovinu jater, sníženou funkci příštítných tělísek.

Předávkování železem může vést k střevní neprůchodnosti, šoku organizmu, jaternímu selhání, až kolapsu a smrti.

Jeho nadužívání snižuje vstřebávání zinku.

Nedostatek železa

Příčiny

Příznaky

Anémie, chudokrevnost znamená nedostatek kyslíku pro tělo, z čehož plyne únava, motání, bolest hlavy, nedostatek dechu, dušnost, omdlévání, pobledlost. Dále se může objevit padání vlasů, potíže s polykáním, trávicí potíže, závratě, pomalý růst nehtů, častější zlomeniny, obezita.

Zdroje železa

Na železo jsou bohaté celozrnné obiloviny, naopak bílá pšeničná mouka či bílá rýže obsahují minerálu mnohem méně. Další zdroje jsou luštěniny, vaječný žloutek, maso, ryby, játra, semena a ořechy, dýně, švestky, broskve, řepa, avokádo, datle.

Železo v živočišných zdrojích je ve formě Fe2+ a vstřebává se lépe, nežli Fe3+ z rostlinných zdrojů, které má mnohem menší vstřebávání.

Vstřebávání železa lze zlepšit společnou konzumací vitaminu C, nebo kyseliny citrónové.

Naopak zhoršené vstřebávání způsobují potraviny obsahující šťavelany, neboli oxaláty (čokoláda, špenát, reveň, čaj, kakao, fazole, červená řepa), tříslovinu tanin (káva, čaj, kakao, kola, červené víno), nadužívání vápníku, či hořčíku.

Potraviny

Byliny a houby

Může pomoci u těchto nemocí

Poruchy menstruace, samovolný potrat.

Sdílení